Over Lilian van der Poel

Lilian van der Poel heeft als ervaringsdeskundige de afgelopen jaren veel kennis opgedaan van hoogbegaafdheid. Door een opleiding te volgen bij Tijl Koenderink (Novilo) heeft zij haar kennis verdiept en zich gespecialiseerd in het begeleiden van scholen, leerkrachten en leerlingen. Lilian is getrouwd, heeft drie slimme meiden en twee katten.

Drijfveren

Vanuit haar eigen geschiedenis gevolgd door het ingewikkelde schoolverloop van haar eigen kinderen werd duidelijk dat hoogbegaafde kinderen een groep vormt die ondersteuning bij het gezond en veilig opgroeien goed kan gebruiken. Met de zee van kennis en ervaring op dit vlak is Lilian een opleiding gaan volgen (Novilo) om haar kennis van hoogbegaafdheid op een hoger niveau te brengen, en te ondersteunen met Best Practices. Zij heeft deze opleiding met zeer goed gevolg afgerond (Cum Laude Traject met 9,5). Ze is sindsdien actief op schoolbeleidsniveau, zowel PO als VO, ondersteunt peutertjes die al heel vroeg herkend zijn in de instellingen waar zij hun dagen doorbrengen (kinderdagverblijven en peuterspeelzalen). Verder houdt zij zich actief bezig met de politiek middels de Stichting 360grView die is voortgekomen uit de in 2012 in het leven geroepen werkgroep Signaleren en die de Staatssecretaris adviseert inzake het beleid voor hoogbegaafde leerlingen.

Opleiding

In 1993 rondde Lilian haar studie Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht af. Ze specialiseerde zich in sociale processen tussen individuen, groepen individuen en landen. Deze studie vereiste een groot analytisch vermogen, een eigenschap die Lilian nu goed toepast in het analyseren van de processen die zich afspelen in en tussen kinderen en ouders, ouders en leerkrachten/scholen en leerlingen en leerkrachten. Op het moment volgt zij de ECHA opleiding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het werk dat Lilian doet ziet zij niet als doel, maar als een middel om de energie die zijzelf in het proces van herkennen, erkennen en oplossingen zoeken heeft gestoken, op een positieve manier aan te wenden om kinderen, ouders en docenten te ondersteunen. Het motto van Lilian is: “Je bent pas een goede begeleider als je jezelf in zo kort mogelijke tijd overbodig maakt”.